Historien bakom Hammarby IF

Hammarby IF startade på Södermalm 1897, föregångaren Hammarby rodd grundades 1889. Roddtävlingar ägde vid denna tid rum i Hammarby Sjö som gav klubben sitt namn. Historiker är dock inte överens om huruvida denna roddklubb är en del av dagens Hammarby, så det är lite delade meningar om när Hammarby IF bildades. Med sin långa historia så har Hammarby bidragit med att utveckla flera stora kända spelare och personer som Pia Sundhage och Lennart Skoglund är kända namn i svensk idrottshistoria och även en del av Hammarby IFs rika bakgrund.

Klubben är representerad inom fler olika sporter som hockey och fotboll. Efter sammanslagningen med Johanneshov IF på 1920-taltet så övergav laget sina vita tröjor och gröna byxor och spelade i Johanneshovs gulsvartrandiga hemmaställ. Numera har laget återgått till sina vita tröjor och gröna byxor när de spelar hemmamatcher medan det gulsvartrandiga stället används för bortamatcher.

Hammarby har tillsammans med två andra klubbar i Stockholmsområdet haft flest elitlag genom tiderna i olika sporter. Dessa klubbar har blivit Hammarbys största rivaler och hårdrocksklubben Bajen Death Club sjunger i sin nidvisa om dessa ärkefiender. Stockholmsklubbarna är stora rivaler inom fotbolls men just inom denna sport har Hammarby IF inte haft lika stora framgångar som de andra två klubbarna. Bandyklubben har tagit flera SM- guld och klubben har haft stora framgångar i sporter som bordtennis, bowling, boxning, friidrott, handboll, och ishockey.

Klubbmärket som används idag designades i början av 1970-talet och ursprunget till klubbmärket kommer från Hammarby Roddklubbs märke bestående av en vit flagg med tre gröna vågräta linjer. Den gröna färgen symbolisera hopp. En lagerkrans i gult lades till flaggan på 1920-talet.

Den klack som stöttar Hammarby IF kallas för bajen fans. Men namnet används också för att referera till den förening som hjälper till att organisera denna fysiska grupp som visar sitt helhjärtade stöd för laget på läktaren. Den fristående supporterföreningen Bajen Fans grundades 1981. Tidigare kallades hejarklacken helt enkelt ”Hammarbyklacken” och denna klack uppstod vid mitten av 1970-talet då en grupp började samlas på en viss sektion på matcherna. Gruppen växte och resor till vissa bortamatcher började organiseras.

En del tråkiga incidenter med våldsinslag ledde till att den äldre generationen av fans bildade en grupp – Bajen Fans. En målsättning för Bajen Fans är att hålla ihop supportrar och även om gruppen är fristående Hammarby IF så har gruppen ofta mycket kontakt med moderföreningen och intensiva positiva kontakter har förkommit framförallt under de senaste åren.

Smeknamnet Bajen myntades när ishockeylaget var på turné i Storbritannien 1946. Stig Emanuel ”Stickan” Andersson var en ishockey- och bandyspelare somförvrängde Hammarby med det svengelska uttrycket Hammarbay och på 1970 talet så blev det allt vanligare att supportar kallade Hammarby för Bajen. Hammarby IF har haft flera smeknamn och bland annat kallats för Söderbröder på grund av att det ligger på Söder. Ishockeylaget kallades Bamsingarna och även detta smeknamn myntades av hade Stig Emanuel ”Stickan” Andersson. Hans personliga stridsrop var Bamsing – stångkorv – något som han brukade skrika till sina lagkamrater när han tycket att de var dags att verkligen sätta fart och kämpa.