Vad vi tror om framtiden

Optimistiska inför framtiden är vi så klart. Och varför inte? Hammarby IF har under fler års tid arbetat hårt med att förbereda talanger för spel på elitnivå. Struktur och smart ledning har byggt upp ett stabil grund och om några år så kommer klubben att skörda frukterna av detta arbete.

Klubben har en brokig historia med några tunga år framförallt på fotbollssidan i Superettan så har klubben dels satsat på att utveckla sina egna talanger men också på att värva en ny tränare och sportchef. Med Nanne Bergstrand som tränare så blev det en djupt efterlängtad comeback i Allsvenskan. Nanne Bergstrand har tillsammans med sportchefen Mats Jingblad betonat hur viktigt det är att på ett bra sätt slussa in klubbens egna talanger till seniorverksamheten.

Vardaglig kontakt mellan A-laget och U19 och U21 har lett till att fler unga spelare fortsätter att satsa och att de känner sig mer förberedda, mogna och välkomna in i seniorlaget. Att ta hand om sina egna talanger skapar inte bara en bra grund för ett bra seniorlag, det skapar också en morot för unga spelare att träna och jobba för klubben. Målsättningen är att runt 40 procent att seniorlaget ska bestå av inslussade egna spelare.

Att ta steget upp till Allsvenskan i fotboll jämfört med att spela i Superettan är givetvis ett stort steg. För att förbered unga spelare till A-lagsspelare så är det också viktigt att se till att de har en bra fysisk grundträning och teknik som håller för Allsvenskan. Tempostarkt och hållbart spel kräver att fysträning börjar tidigt för att bygga upp spelarna.

Damsektionen ser också ut att ha en ljus framtid. Damfotbollslaget spelar under 2016 åter i Elitettan. Att missa att spela i Allsvenskan med ett enda mål kan kännas hårt men laget kommer säkert att återta sin plats i Allsvenskan.

Ungdomssektionerna ser det som sin stora uppgift att inspirera barn och ungdomar att testa olika sporter. Klubben erbjuder allt ifrån speedway träning till ishockey och fotbollsträning. Att skapa en bredd som låter barn och ungdomar testa sporter kräver inte bara bra tränare utan även hjälp med utrustning och bland annat speedway sektionen arbetar för att ungdomar ska kunna hyra eller låna utrusning snarare än att behöva investera och köpa den. Dessa tankar leder till att fler barn och ungdomar kan testa och upptäcka vad de gillar. En stor barn och ungdomssektion är en grund som leder till framgångar på seniornivå.

Hammarby IF har en bra grund och en fin idrottsfilosof så framtiden ser verkligen ljus ut för Söderbröderna och Södersystrarna.