Bajen Death Cult

Bajen Death Cult är ett hårdrocksband som bildades 1998. Bajen Death Cult kallar sig själva för ett voodoo metalband och ibland även för hooliganmetalband. Vit målade ansikten med gröna inslag, Hammarby halsdukar och emblem med ett grinande grönt kranium och ben är symboler som associeras med Bajen Death Cult som slutade vara aktivt 2012. En av bandets medlemmar är känd för att ha varit medlem i hårdrocksbandet Gand Magus och två av bandets medlemmar har också spelat i deathmetal bandet Necrophobic.

Bandets medlemmar tog namn som Mjölner, Nidhögg, Lodbrock och Draugadrottin. Bandet omges av en mysticism, ockult och voodism, där nordisk mytologi blandas med sagor och manlighet, Hammarby halsdukar och djup beundran för laget. En lite konstig blandning men som vunnit många bajen-fans hjärtan. Bandet har spelat på många av tillställningar arrangerade av Hammarby och även på lagets bortamatcher.

Bajen Death Cult föddes efter den framgångsrika fotbollssäsongen 1998. Allsvenskan växte i popularitet under denna säsong speciellt i Stockholmstrakten. Under denna säsong så gick det bra för både Hammarby IF och AIK.

Publikrekord satte i derbyt mellan Stockholmslagen och hela 33 094 åskådare såg matchen mellan Hammarby IF och AIK. Båda lagen hade ett publiksnitt under säsongen på 10 000 åskådare vilken var nästan dubbelt så mycket som Allsvenskan snitt som var lite över 5 600 åskådare per match. Ett Stockholmsderby spårade tyvärr dock ur och besvikna AIK supportrar sprang mot läktaren med Hammarby-fans. Inget bråk ägde rum eftersom Hammarby-fansen höll sig kvar på läktare och koncentrerade sig på att fira segern (1-0 till Hammarby IF). Dock så vann AIK Allsvenskan detta år.

Bajen Death Cult hämtade inspiration från denna säsong och den vackra andan i Södermalm i allmänhet. I Nidvisa så driver bandet med två av lagets stora rivaler, nämligen AIK och Djurgården.

HAMMARBY ÄR DOM BÄSTA………..

Så kan det gå, så kan det gå när Hammarby lirar ut Ajk
Vad händer sen, vad händer sen jo vårat gäng lirar ut Djurgården Så kan det gå… Så kan det gå…

HAMMARBY ÄR DOM BÄSTA…………
VOODOO VOODOO…………

I Nidvisa driver och häcklas man med rivalerna AIKare och Djurgårdare, men det finns också ett uttryck för motstånd mot kommersialism och i den moderna fotbollen och supportersammanhang i deras låtar. Bandet vänder sig emot fans utan det riktiga hjärtat som fotbollsförbundspampar och klubbpampar som säljer ut klubbens själ. I låten El Corazónså sjunger bandet om hur supportrar hindras att stödja klubben fullt ut genom att förbjuda symboler som flaggor med dödsskallar och genom att försöka ändra och polera språket eller stänga av läktaren. Tolvan är den tolfte spelaren, dvs supportrarna.

För på Söderstadion krossar vi
Och tolvan för ett jävla liv
Här kommer jag alltid förbli

Bandet har spenderat tusentals timmar med att stötta lagen med hjälp av inspelningar och stödja laget på olika sätt. Bajen Death Cult har en egen hemsida där de beskriver sig själva som en av flera olika supportergrupperingar som existerar utöver den stora, Bajen Fans. Bandet har inga icke supporterrelaterade låtar och bandet skulle sålunda inte existera utan Hammarby IF och deras supportrar.

Populära låtar som bandet har gjort är Vi som Glöder, Alla Älskar en Bajare, Corazón, Bajen Death Cult , Bajen Berör och Välkommen till Söder. Toppalbum är Bajen-a-voo-doo och Nordmän från Söder.

Albumet (EP) Bajen-a-voo-doo består av fyra låtar och kom ut 2004: Vi som Glöder, Nidvisa, El Corazón och Alla Älskar en Bajare. Medan Nordmän från Söder kom ut 2006 med låtar som Bajen Death Cult, Tjugohundraett, Bajen Berör, Träskor diesel och dialekt och Just idag är jag stark.Lanseringen av CD sammanträffande med en stor fest med bajen-fans i söder i Stockholm.